SPSM undersökning!

Ganska deprimerande läsning på SPSM:s hemsida: ”Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har granskat den tekniska tillgängligheten i utbildningsplattformar för svenska skolor. Granskningen visar att ingen av de tolv undersökta produkterna får godkänt. Detta får konsekvenser för elever med funktionsnedsättning.”
Läs mer på deras hemsida.

http://www.spsm.se/-System-/Nyhetsarkiv/Bristande-tillganglighet-i-digitala-utbildningsplattformar-utestanger-elever-med-funktionsnedsattning/

Vad jag länge misstänkt. Här på universitetet används både Blackboard och Firstclass, och speciellt i Firstclass blir det lätt enbart massa text i olika mappar. Redan för ett par år sedan försökte jag få till en undersökning bland användare med läs- och skrivsvårigheter för att se hur de hanterar plattformarna, om de läser inläggen, hur de läser inläggen (om de använder kompenserande verktyg som ex. talsyntes), och hur de gör när de själva skriver inlägg (om de använder stavningskontroll el. likn.). Undersökningen kom inte igång pga tidsbrist, men det är något som jag verkligen skulle vilja göra. Nu ska vi få en ny plattform men det är inte avgjort än vilken det blir. Jag tror jag ska skicka vidare SPSM:s undersökning till dem som ska fatta beslut om det.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: