En bok – en CD

Från FMLS:s hemsida:

”Nu kommer äntligen skolböcker i daisy-format enligt principen ”En bok – en cd”. Studentlitteratur ger ut en serie läroböcker och även Liber gör detsamma. daisy-produktionerna är i vad vi kallar ”fulltext-format”, dvs både ljudfiler och textfiler finns med.”

Detta är goda nyheter. Fulltext är bra för då kan eleven se texten i datorn samtidigt som talsyntesen läser upp texten. I de flesta DAISY-läsare blir det en markering som visar var talsyntes-rösten läser, vilket gör det enkelt för lyssnaren att följa med. Om det finns möjlighet att ändra hastigheten kan eleven lyssna snabbt och skumma över text, eller ändra till långsamt och lyssna mer noggrant. Det är lätt att gå tillbaka och få svår text uppläst flera gånger.

Med fulltext kan man i DAISY-läsarna lyssna och samtidigt göra anteckningar och markeringar direkt i texten, vilket underlättar när eleven behöver repetera för markeringen finns där uppläsningen av talsyntesen är. I talböcker utan fulltext behöver man ha en bok vid sidan om och lista ut var ett visst stycke i läroboken är på den inspelade CD-skivan. Inte alltid så lätt.

Så: MER AV DETTA!!!

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: