Läs artikeln

som Torbjörn Lundgren har skrivit åt FunkaNu.se. Där skriver han om hur personer med läs- och skrivsvårigheter diskrimineras p.g.a. att de är för många! De får inte hjälpmedel trots att de med en diagnos borde vara berättigade till det.

Nu talar vi inte om jättedyra hjälpmedel, utan det skulle kunna räcka med 2000:-/person för att ge dem en vettig chans att vara delaktiga i samhället. En enkel skanner och en talsyntes kan göra så gott som all text läsbar genom att man kan lyssna på dem, och en skanner kan man idag köpa för under tusenlappen, och talsyntes finns att köpa för runt en tusenlapp (men den kan kosta 2000 eller mer beroende på vilket antal funktioner man vill ha).

Dessa hjälpmedel  skulle kunna öppna upp det skrivna språket för personer med dyslexi och underlätta för dem att själva kunna ta del av och själva skriva text, som ex.  läsa tidningar, följa med i samhällsinformation som kommer hem i brevlådan, surfa på internet, läsa mail, läsa papper som barnen kommer hem med från skolan osv.

Att snåla in på detta kan medföra dåligt självförtroende, svag allmänbildning, låg utbildningsnivå, och – ja, tänk själva vad det kan få för effekter,  vilka alla så småningom kan medföra att det blir mycket dyrare för samhället.

För att komma till artikeln, klicka här!

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: