Studieteknik

Jag hittade ett till bra klipp på YouTube. Detta handlar om de studiestrategier en kvinna med dyslexi, Emma Jefferies, använde under sin forskarutbildning för att klara av att skriva doktorsavhandlingen. Hennes strategi var en 3-tänk-process, där talsyntes spelade en viktig roll.

1. Critical thinking. Det första steget var att göra en ”mapping”, en tankekarta över de tankar hon fått efter att ha dykt djupt ner i litteratur, sökt vilka forskare finns inom forskningsfältet, vilka bör hon ha med, argument för och emot det, osv.  Kartan förde hon över till ett Word-dokument och arbetade igenom argumenten mer noggrant utifrån kritiskt tänkande.

2. I detta tänk-steg tar hon Word-dokumentet och arbetar igenom det noga med argument och referenser. Därefter tar hon det hon skrivit till sin ”dyslexia tutor” som går igenom det tillsammans med henne, och ställer frågor om texten, ex. är det X du försöker säga här, eller är det Y?

3. Voicing. I det sista tänk-steget tar hon sitt manus, printar ut det, har det framför sig och låter samtidigt en talsyntes läsa upp texten. På så sätt går hon igenom argumenten, och hör dem ”i sitt huvud” och kan då höra vad som inte passar in,  och göra en markering i texten. Denna ”voicing” upplevde hon som mycket uttröttande, men nödvändig.

Efter steg 3 kände hon sig trygg i att låta andra få läsa manuset. Hon sände det tillsammans med nyckelfrågor (om sådant hon identifierat som viktigt att få feedback på) till ett antal personer. Svaren hon fick på frågorna reflekterade hon sedan över, funderade över varför de svarat som de gjort, och ibland behövde hon gå tillbaka till steg 1 igen.

Klicka på klippet nedan för att starta uppspelningen. På hennes hemsida finns filmklipp med hennes handledare, ”dyslexia tutor” och kollegor.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: